Echt Vlissingen – met een gouden randje
Meijer’s Frituren ademt historie. In het kleine zaakje in de Scheldestraat proef je niet alleen de friet, maar ook het verleden. “De fotolijsten aan de muur vertellen het verhaal. Het pannetje waarin we de eitjes koken staat hier al 65 jaar. Vroeger was dit een ijssalon, sinds 1959 een frituurzaak. Dat erfgoed wilden we behouden, daar willen we niets aan veranderen.”
En dat werd gewaardeerd. “Omdat we het concept met respect wilden voortzetten, was het ons echt gegund.” Meijers is dan ook veel meer dan een snackbar, het is een plek van herinnering en ontmoeting. “We hebben klanten die hier al dertig jaar komen en altijd hetzelfde bestellen. Dat is toch prachtig?”
De kracht van ambacht en ontmoeting
Waarin Meijers zich onderscheidt? “Ambacht,” zegt Jacqueline resoluut. “We bezorgen niet, want dan moeten we onze werkwijze aanpassen. En die is precies wat Meijers zo uniek maakt.” Ook ontmoeting speelt een grote rol. “Kijk maar naar het bordje aan de muur: ‘ontmoet elkaar’. Dat is onze filosofie.”
De winkel is zes dagen per week geopend, van 12.00 tot 20.30 uur (dinsdag gesloten). De populairste producten? “Onze nasi-kroket, de vers gesneden friet en de huisgemaakte slaatjes. Alles wordt ’s ochtends klaargemaakt door mijn schoondochter. Zo bijzonder om dit met z’n drietjes te doen.”
Scheldestraat: kleurrijk en verbonden
Voor Jacqueline is ondernemen in de Scheldestraat een feest. “Alle culturen komen hier samen. Het is echt een multiculturele straat vol saamhorigheid en sociale controle. Iedereen kijkt naar elkaar om, dat maakt deze plek zo bijzonder.”
Toekomstplannen
De toekomst van Meijer’s Frituren? “Vooral voortzetten wat er al is,” zegt Jacqueline. “We willen binnenkort een softijsmachine plaatsen en misschien wat extra zitplaatsen creëren, maar de ziel van de zaak blijft hetzelfde.”
Op de vraag wat ze als kind wilde worden, hoeft Jacquelien niet lang na te denken. “Mama. En dat ben ik geworden. Nu mijn kinderen groot zijn, is het tijd voor deze nieuwe roeping. Ik wil voor mensen zorgen, maar dan op mijn manier, met friet, liefde en een praatje.”